En favorit, och klassiker, bland många hem i Skandinavien är, Janssons Frestelse.
Jag gjorde denna rätt här i USA, och folk blev häpna! De är inte vana vid att ha en så god maträtt, med alldeles för underskattade ansjovis.
Ingredienser
- 7-9 potatis
- 2 lök
- 3 dl grädde
- 25 ansjovisfiléer
- ströbröd
- smör
Lägg potatis, lök och ansjovis, lager på lager i en smord ugnsfast form. Börja och avsluta med potatis.
Häll grädden över lagrerna av potatis, lök och ansjovis, och strö över ströbröd. Lägg några klickar av smör på gratängen.
Baka i ugnen, 225 grader 45-60 minuter.
Servera med rödbetor.
2 comments:
Janssons frestelser är så himla jättegott. En variant på det (om man har någon som inte gillar ansjovis men å andra sidan blir det ju en helt annan rätt) är skinkjansson. Man ersätter helt enkelt ansjovis med skinka. Också jättgott men givetvis är RIKTIG jansson inget som går att ersätta.
Tack för tipset - ska definitivt prova det någon gång!
Kanske ska det kallas för Christinas frestelse...
Post a Comment