Saturday, March 10, 2007

Janssons Frestelse

En favorit, och klassiker, bland många hem i Skandinavien är, Janssons Frestelse.
Jag gjorde denna rätt här i USA, och folk blev häpna! De är inte vana vid att ha en så god maträtt, med alldeles för underskattade ansjovis.



Ingredienser

  • 7-9 potatis
  • 2 lök
  • 3 dl grädde
  • 25 ansjovisfiléer
  • ströbröd
  • smör
Finstrimla potatisen och finhacka löken.

Lägg potatis, lök och ansjovis, lager på lager i en smord ugnsfast form. Börja och avsluta med potatis.

Häll grädden över lagrerna av potatis, lök och ansjovis, och strö över ströbröd. Lägg några klickar av smör på gratängen.

Baka i ugnen, 225 grader 45-60 minuter.

Servera med rödbetor.

2 comments:

Anonymous said...

Janssons frestelser är så himla jättegott. En variant på det (om man har någon som inte gillar ansjovis men å andra sidan blir det ju en helt annan rätt) är skinkjansson. Man ersätter helt enkelt ansjovis med skinka. Också jättgott men givetvis är RIKTIG jansson inget som går att ersätta.

Jassu said...

Tack för tipset - ska definitivt prova det någon gång!
Kanske ska det kallas för Christinas frestelse...