Thursday, April 26, 2007

Havrelimpa

Söt havrebröd passar bra till fikat, frukost eller kvällstén...


Ingredienser

  • 2 dl varm vatten
  • 20 g jäst
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl havregryn
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rörsocker (eller råsocker)
  • 1,5 tsk spiskummin (hel)
  • 0,5 tsk linfrö
Blanda fingervarmt vatten med jäst, och rör tills jästen har blandat sig väl i vattnet.
Häll i mjölen, salt, socker, samt 1 tsk av spiskummin. Spara resten av spiskummin till senare.

Arbeta ihop till en deg i ett fat, och låt sedan jäsa under handduk i 45 minuter. Degen ska inte vara för torr eller fast.

Efter 45 minuter, häll degen på en ugnsplåt med bakpapper, och forma till en limpa. Låt degen återigen jäsa i 45 minuter under handduk.

Lägg resten av spiskummin samt linfrö på limpan, och baka i ugnen på180 grader i ca 25 minuter.

1 comment:

Anonymous said...

Nybakat bröd är ju så gott!