Thursday, June 21, 2007

Inlagd gurka

Vår trädgårds gurkplantor har exploderat pga mycket regn; vi har så mycket gurkor, så det räcker till grannarna och vännerna.
Jag bestämde mig att göra inlagd gurka nu under denna regniga mysiga dag, på de små gurkorna som fanns att hitta.

Ingredienser

  • 2 kg gurka
  • 1 lök
  • 2 msk senapsfrön
  • 2-3 lagerblad
  • 10 dillkronor - eller torkad dill
  • 3 3/4 dl ättiksprit
  • 5 1/4 dl vatten
  • 12 dl socker
  • 3/4 dl salt

Koka ihop vätskan med ättiksprit, vatten, socker och salt.

Skiva gurkorna tunnt - lägg dessa tätt ihop i stora glasburkar, lager på lager med finhackad lök, senapsfrön och dillkryddan.
Avsluta med lagerblad.

Häll över heta vätskan - skruva på locket.

Gurkan är god att serveras redan nästa dag; men den är som bäst om man låter den vila i ca en vecka i kylskåpet innan servering.

No comments: