I brist på rätta råvarorna, rörde jag ihop en egen version av Janssons Frestelse - med de ingredienser som fanns att hitta i kylskåpet.
Det blev en kålrot istället för mycket potatis - och det blev majsmjöl istället för traditionell ströbröd.Ingredienser
- 2 stora potatis
- 1 kålrot
- 1/2 lök
- 2 små burkar ansjovis
- 2-3 dl grädde
- grov majsmjöl
- smör
Varva dem lager på lager i en smord ugnsform, med finskivad ansjovis.
Häll sedan på grädden, så att det nästan täcker allt. Avsluta med att strö över grov majsmjöl och några klickar smör placerat på gratängen.
Baka i ugnen med folie, 175 grader i ca 45 minuter. Ta bort folie, och låt gratängen få lite färg under ytterligare ca 15 minuter...
Servera med färsk sallad, och helst inlagda rödbetor!
4 comments:
Himla intressant med kålrot! Detta måste provas! Må så gott!
Ja det var riktigt gott - och gav smaken lite mer intressant karaktär... och på nåt sätt så blev den mer mustig.
Kan verkligen rekommendera!
Kålrot är jättegott! Äter hör till den norska julmaten..men borde ätas oftare, så varför inte Janssons frestelser som är svensk julmat.. vilken bra kombination! :-)
Liss - ja, det är en bra kombination... Visste inte att kålrot hör till den norska julmaten - alltid lär man sig något nytt! :)
Ja, jag tycker att det är bra och intressant att göra små ändringar i typiska traditionella maträtter... jag tillsätter även kålrot och morot i "vanlig hemgjord potatismos", vilket ger den en mer intressant och goda smak + utseende.
Post a Comment