Saturday, May 26, 2007

Mormors bärpaj är det bästa som finns - hon gör den kämig och god med riktig kvarg ovanpå bären.
Jag lagade liknande blåbärspaj igår, men jag använde gräddfil och youghurt istället för kvarg.



Ingredienser

Deg:

  • 3 dl mjöl
  • 170 g smör
  • 0.5-1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
Fyllning:
  • 1-2 dl blåbär
  • 1 dl gräddfil
  • 2 dl naturell youghurt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • 1 ägg
Blanda ihop degen i en bunke; den ska bli smulig och fin. Platta ut sedan degen i en smord pajform.
Jag valde att använda grahamsmjöl, samt råsocker - det blev jätte gott.

Häll över bären på degen. Använd gärna sockrade bär.

Blanda ihop gräddfil, naturell youghurt, ägg, vaniljsocker och socker. Häll över blandningen på bären, och jämna ut.

Baka pajen i ugnen, 175 grader, 40-45 min.

5 comments:

Anonymous said...

Häromdagen diskuterades blåbär och någon berättade om någon annan som på sina ägor skulle anlägga en odling av amerikanska blåbär. Dessa ska ju vara större än de svenska och dessutom växa på ett buskliknande sätt. Är det dessa bär du använder eller använder du "svenska" bär?

Jassu said...

Jag använde amerikanska blåbär i denna paj; hittade en påse i frysen - och mannen berättade att de var från en odling där bären kunde vara lika stora som vindruvor... dessa var inte enormt stora, men de var större än vanliga nordiska/skandinaviska blåbär.

Anonymous said...

Låter väldigt smaskigt!

Anonymous said...

Nu vart man suktad :)

Anonymous said...

Yea, I'd like to eat her pie IF you know what i mean :P