Thursday, April 19, 2007

Laxsgratäng

Till middag idag, gjordes laxgratäng.

Jag har vuxit upp med enkla potatisgratänger - min mormor har alltid gjort olika slags potatisgratänger; billigt och snabbt, då det inte behövs något mer festligare. Därmed, är denna gratäng gjord från basingredienserna i en typisk Finsk potatis- och fiskgratäng.

Denna maträtt går bra att göras från "gårdagens fisk" - dvs, om du hade grillad lax igår, och det blev över...så använd den idag till gratängen.


Ingredienser

  • 4-5 potatis
  • 1 lök
  • 3,5 dl mjölk
  • 300 g lax
  • lite riven ost
  • skorpmjöl
  • salt och peppar
Skala och skiva potatis samt lök.

Koka upp mjölken, och tillägg sedan potatis- och lökskivorna samt kryddorna. Låt puttra i 10 minuter.

Lägg upp ett lager utav hälften av de varma potatis- samt lökskivorna i en smord ugnsfast form. Placera laxen jämnt över som nästa lager i formen.
Häll resten av potatisen och löken samt vätskan över laxen.

Riv lite ost över gratängen, och avsluta med lite skorpmjöl.

Låt gratängen bakas i ugnen, 225 grader i 20-25 minuter.




Serveringstips:


3 comments:

Anonymous said...

i am glad to see the comment you left .
do you hane e-mail?
yan68614@163.com
this is my e-mail address.
and i could not understand the words in your blog...
That I can see is the food.
delicious food...

Anonymous said...

HEY!
i come here again.
this afternoon,my mother taught me to cook the sweet noddles with eggs.it is quite popular in my hometown.and ,i aslo find it interesting to cook...

Anonymous said...

Laxgratängen verkar jättegod, och enkel dessutom! Sparar receptet i mina favoriter :)