Jag blev så inspirerad av en blogg, som hade ett recept på piroger...! Jag hade glömt att de finns!
Så, idag gjordes det piroger! Och gott blev det...
Ingredienser
- 1 ägg
- 3,5-4 dl grahamsmjöl
- 100 gr smör
- 1 tskbakpulver
- 2 kokta potatis
- 0,5 tsk salt
- ca 500 gr köttfärs
- 3 morötter
- 1/2 lök
- 2 små stjälkselleri
- 1/2 squash
- 2 msk grovkornig senap
- 0,5 dl ketchup
- 1 msk hot sauce (t ex Tabasco)
- 1 dl riven ost
- 1 ägg
Pressa kokta potatis i en skål, och blanda med smör som är i rumstemperatur. Tillsätt mjöl, ägg, bakpulver och salt - blanda allting till en bra deg.
Låt degen vila i kylskåpet ca 1 timme, innan du börjar arbeta med den igen.
Finhacka lök, morötter, stjälkselleri och skalad squash. Låt dessa stekas i en liten stekpanna, med lite salt - så att de blir mjuka.
Stek köttfärs i en annan panna medans grönsakerna mjuknar bredvid i egen panna.
När köttfärsen är väl stekt - blanda i grönsakerna, ketchup och senap, samt hot sauce. Krydda gärna lite mer med peppar och salt.
Kavla ut degen. Använd t ex ett stort glas, för att få runda former ut degen.
Lägg köttfärsfyllning på varje rund degplatta, och toppa med ost. Vik ihop degen, och använd gaffel i kanterna. Pensla över med vispad ägg.
Låt pirogerna bakas i ugnen, i 10-13 minuter 225 grader.
Jag serverade köttfärspirogerna med potatissallad gjord på kokt potatis, bruna kikärtor, inlagd gurka och majonnäs.
No comments:
Post a Comment