Wednesday, July 4, 2007

Köttfärspiroger

Jag blev så inspirerad av en blogg, som hade ett recept på piroger...! Jag hade glömt att de finns!
Så, idag gjordes det piroger! Och gott blev det...



Ingredienser

  • 1 ägg
  • 3,5-4 dl grahamsmjöl
  • 100 gr smör
  • 1 tskbakpulver
  • 2 kokta potatis
  • 0,5 tsk salt
  • ca 500 gr köttfärs
  • 3 morötter
  • 1/2 lök
  • 2 små stjälkselleri
  • 1/2 squash
  • 2 msk grovkornig senap
  • 0,5 dl ketchup
  • 1 msk hot sauce (t ex Tabasco)
  • 1 dl riven ost
  • 1 ägg
Börja med degen.
Pressa kokta potatis i en skål, och blanda med smör som är i rumstemperatur. Tillsätt mjöl, ägg, bakpulver och salt - blanda allting till en bra deg.
Låt degen vila i kylskåpet ca 1 timme, innan du börjar arbeta med den igen.

Finhacka lök, morötter, stjälkselleri och skalad squash. Låt dessa stekas i en liten stekpanna, med lite salt - så att de blir mjuka.

Stek köttfärs i en annan panna medans grönsakerna mjuknar bredvid i egen panna.
När köttfärsen är väl stekt - blanda i grönsakerna, ketchup och senap, samt hot sauce. Krydda gärna lite mer med peppar och salt.

Kavla ut degen. Använd t ex ett stort glas, för att få runda former ut degen.
Lägg köttfärsfyllning på varje rund degplatta, och toppa med ost. Vik ihop degen, och använd gaffel i kanterna. Pensla över med vispad ägg.

Låt pirogerna bakas i ugnen, i 10-13 minuter 225 grader.

Jag serverade köttfärspirogerna med potatissallad gjord på kokt potatis, bruna kikärtor, inlagd gurka och majonnäs.

No comments: