Friday, July 13, 2007

Strimlad fläskfilé i sås

Idag lagade jag till en traditionell maträtt med ny inspiration; strimlad fläskfilé i brunsås, med strimlad rödlök och gurka.


Ingredienser

  • Strimlad fläskfilé (för 2 pers.)
  • 1/2 röd lök
  • 1/2 gurka
  • 2 msk grahamsmjöl
  • ca 2 dl vatten
  • 2 msk soja
  • 1 tsk hot sauce (t ex Tabasco)
  • salt och peppar
Strimla löken och gurkan i grova bitar.
Stek löken i en stekpanna med lite olja och lite salt. Då löken börjat få lite färg, tillägger du gurkbitarna, och låter allting fräsa tills gurkan blir het och glansig.

Häll löken och gurkan i en skål vid sidan om, och tillsätt lite olja i pannan samt strimlad fläskfilé. Låt köttet fräsa och stekas med lite salt och peppar, i ett par minuter. Pudra sedan över med grahamsmjöl, och stek ca 1 minut under omrörning.
Häll i ca 1 dl vatten, så att den får koka i sig mjölet. Droppa några droppar av hot sauce. Låt allting puttra i några minuter, innan du tillsätter mer vatten, lite soja, mer salt och peppar. Efter ytterligare ett par minuter kan du tillsätta stekta löken och gurkbitarna.

Låt allting puttra ihop sig lite - smaka av med salt och peppar samt hot sauce.


Denna rätt går bra att serveras med god och krämig potatisgratäng, samt färsk rödbetssallad.


No comments: