Thursday, December 13, 2007

Köttfärspaj

Jag hittade recept på en enkel klassisk köttfärspaj, och gjorde den för några veckor sedan.
Det blev jätte gott och mättande, då de serverades med god sal
lad och dressing.


Ingredienser

  • 400 gr nötfärs
  • 1 lök
  • 200 gr champinjoner
  • 2,5 msk tomatpuré
  • salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 burk majskorn
  • 0,5 tsk timjam
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 ägg
  • 1 dl riven ost
  • 150 smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
Mät upp 3 dl av vetemjölet i en skål. Smula sönder 150 g av matfettet i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta ihop massan till en deg. Låt degen vila i kylen ca 20 minuter.

Skala och finhacka löken. Fräs löken och champinjonerna i matfettet i en stor stekpanna. Lägg i färsen. Dela sönder köttet med en trägaffel. Stek under omrörning tills färsen fått fin färg.

Tillsätt mjöl, vatten, tomatpuré, majs, salt och peppar. Koka i ca 3 minuter. Smaksätt köttfärssåsen med oregano, timjan och ev. pressad vitlök.

Sätt på ugnen 225 grader.

Tryck ut pajdegen i en pajform, så att botten och kanter blir täckta. Nagga degen med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Knäck 2 ägg i en liten skål. Vispa sönder äggen med en gaffel och blanda ner riven ost. Blanda ner ägg och ostsmeten i den avsvalnande köttfärsröran.

Häll köttfärsröran i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare ca 25 minuter i mitten av ugnen.

Servera pajen med en god sallad.



1 comment:

lina said...

Mums vad den ser god ut! Jättefin blogg du har:)