Sunday, July 1, 2007

Köttfärsgryta med bönor

En underbar köttfärsgryta med bönor från egen trädgård - maten smakar som bäst med ett glas kall mjölk vid sidan av. Mättande och energigivande!


Ingredienser

  • 3 dl bönor
  • 500 gr köttfärs
  • 1 lök
  • 1 dl vatten
  • 3 morötter
  • 1 stjälk selleri
  • 1 burk konserverade krossade tomater
  • 3 msk soja
  • 1-3 tsk hot sauce (tex tabasco)
  • 3 msk Worcesterchire sås
  • 3 msk balsamvinäger
  • salt och peppar
Koka bönorna i 1 timme, om du använder färska eller torkade bönor (ej från burk).

Jag använde bönor plockade från vår egen trädgård!

Finhacka morötterna, löken samt selleri. Fräs dessa i en stor gryta, med lite olivolja. Häll i 1 dl vatten, och låt allting puttra ihop på medelvärme, så att de blir mjuka.

Stek köttfärs i en stekpanna med lite olja. Om köttfärsen är mycket fet (som i USA), så kan du hälla i vatten och låta allting koka ihop så att fettet löser ut sig i vattnet. Häll sedan vattnet ur färsen, och stek lite mer.

Häll köttfärsen i grytan med morötterna, löken och selleri. Tillägg krossade tomaterna, balsamvinäger, soja, hot sauce, Worcesterchire sås, salt och peppar. Häll även i bönorna från kastrullen, som fått koka i en timme.

Låt allting puttra ihop sig i ca 15 minuter.

Servera med kokt potatis.

1 comment:

Karin said...

Jag har precis upptäckt hur gott det är med bönor så det här receptet ska provas inom kort!
Du har dessutom numera en länk på min blogg också :)