Wednesday, May 28, 2008

Kycklinggryta med linser - i långtidskokare

Jag älskar att använda "långtidskokare" då jag lagar mat - Crock Pot som de kallas för här i södra delen av USA. Det bästa med det är att det är så otroligt enkelt! Man lägger ingredienserna i grytan - och den sköter sig själv tills det är klart om några timmar.
Här kan du se olika modeller på crock-pot's och här kan du läsa en svensk diskussion om dem.



Ingredienser

  • 3-4 morötter
  • 1 stor lök
  • 2 dl tomatkross
  • 2 vitlöksklyftor
  • lite färsk ingefära
  • 3-5 dl kycklingbuljog
  • 2 stora kycklingbröstfiléer
  • 1 dl torkade inser
  • 1 dl torkade gröna ärter
  • 1-2 lagerblad
  • 1,5 dl snabbris
Skär morötterna och löken i grova bitar, och finhacka vitlöken och ingefära.


Placera lök och hälften av morötterna i grytan.
Skölj av torkade linser samt torkade gröna ärter - och häll dessa i grytan.


Tillsätt tomatkross med kryddorna i grytan, samt kycklingfiléerna. (Du kan steka kycklingen i en panna först, så att den får färg på ytan, om du vill). Avsluta med sista hälften av morötterna samt lagerbladen.
Häll över kycklingbuljong så att det täcker allting nästan helt.


Låt grytan puttra på hög värme i ca 4 timmar - tillsätt snabbris och blanda om lite, några minuter och låt stå, innan du ska servera.

2 comments:

Anonymous said...

Dom där är grytorna är även vanliga i Storbritanien. Min svärmor använder dom ofta. Helt ok men vet inte om jag tycker dom gör överlägsen bra mat mer praktiskt. Å andra sidan är ingen Brittisk mat så kul

Jassu said...

Såna här grytor kan man använda för varierande mat; inte bara samla gamla tråkiga gryta... Man kan faktiskt använda fantasi med dessa också - inte bara med ugnen, stekpannan och kastrullen ;)